Yerel Meyveler Projesi Meyvelerini Verdi

Karadeniz-Bölgesel 28.06.2017 - 12:53, Güncelleme: 13.10.2020 - 17:05
 

Yerel Meyveler Projesi Meyvelerini Verdi

"Trabzon'da Unutulmaya Yüz Tutmuş Bazı Meyve Çeşitlerinin Üretilmesi" Projesi kapsamında çöğürlere aşılanarak tüplenen Armut ,Elma ve Erik çeşitleri Büyükşehir Belediyesine ait Esiroğlu fidanlığında İl Müdürümüz Cahit GÜLBAY ,İl Müdür Yardımcısı Mustafa MAZLUM ve Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Yakup SEYMEN ile Projede görevli Teknik elemanlarınca yerinde incelendi.
 İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz ile Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile yürütülmekte olan  "Trabzon'da Unutulmaya Yüz Tutmuş Bazı Meyve Çeşitlerinin Üretilmesi" Projesi kapsamında çöğürlere aşılanarak tüplenen Armut ,Elma ve Erik çeşitleri Büyükşehir Belediyesine ait Esiroğlu fidanlığında İl Müdürümüz Cahit GÜLBAY ,İl Müdür Yardımcısı Mustafa MAZLUM ve Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Yakup SEYMEN ile Projede görevli Teknik elemanlarınca yerinde incelendi. GÜLBAY: ÇİFTÇİMİZE YÖREMİZE AİT YEREL MEYVE ÇEŞİTLERİNİ YETİŞTİRME İMKÂNI SUNULACAK           İl Müdürü Cahit GÜLBAY " İl Müdürlüğümüzde Yerel Meyvelerde görevli Teknik ekiplerde görevli arkadaşlarımız tarafından Mart ayı içeresinde İlimizin 18 İlçe Müdürlüğümüzdeki farlı bölgelerinden alınan 64 Armut, 44 Elma ile 2 erik çeşidimizin 2000 Armut, 2000 Elma ve 500 adet erik çeşidimize aşılanmıştır. İl Müdürlüğümüzdeki Teknik eleman arkadaşlarımızla Büyükşehir Belediyemizdeki bu projede görevli arkadaşlarımızın gayretleri sonucunda yerel meyvelerimizde şu an itibari ile başarılı bir gelişme görmekteyiz. Meyvelerdeki tutma oranları bizleri proje konusunda umutlandırmakta olup olası bazı eksikleri de proje ekibimiz sürekli yerinde inlemelerle ve takiple tamamlama yoluna gitmektedirler. Bu Proje ile Temmuz ayından itibaren örnekleri alınan yerel meyveler arazi çalışması ile Gerek gözleme dayalı Meyve özelliklerinden tat, aroma, şekil, ağırlık sululuk, renk, erkenci, geçci ve benzer özellikleri belirtilenerek bu meyvelerin laboratuvar ortamında analizleri yapılarak çoğaltılması planlanan çeşitleri belirlenecektir. Ayıraca Yerel meyve çeşitlerimizden olan 2 farlı kokulu (izabella) üzümde köklendirmeleri başarılı sonuçlar vermiş olup çalışmalar sucunda belirlenen bazı meyve çeşitlerinin, gerek ekonomik değeri olan gerekse gen rezervinin korunması açısından elde tutmaya değer bulunanların yaygınlaştırılacağını " belirtti           Yapılan bu çalışma ile Trabzon İli ve çevresi için önemli bir çalışma olup yöre halkı için bu adaptasyona uygun en iyi Yerel meyve genotiplerinin yetiştirme fırsatı verilmiş olunacak ve ayrıca yerel pazarlarda üreticilerimiz bu çeşitleri bulma imkânına tüketicilerimizde doğal olan bu meyvelerden tüketme imkanına  sahip olacaklardır.           Proje ile birlikte İl Müdürlüğümüzdeki Ziraat Mühendisi arkadaşlarımızın farklı bölgelerde yerel meyvelerle çalışmaları bulunup, yürütülmekte olan projede görev alan arkadaşlarımızla birlikte etkin ve verimli bir çalışma yürütülecektir.
"Trabzon'da Unutulmaya Yüz Tutmuş Bazı Meyve Çeşitlerinin Üretilmesi" Projesi kapsamında çöğürlere aşılanarak tüplenen Armut ,Elma ve Erik çeşitleri Büyükşehir Belediyesine ait Esiroğlu fidanlığında İl Müdürümüz Cahit GÜLBAY ,İl Müdür Yardımcısı Mustafa MAZLUM ve Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Yakup SEYMEN ile Projede görevli Teknik elemanlarınca yerinde incelendi.

 İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz ile Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile yürütülmekte olan  "Trabzon'da Unutulmaya Yüz Tutmuş Bazı Meyve Çeşitlerinin Üretilmesi" Projesi kapsamında çöğürlere aşılanarak tüplenen Armut ,Elma ve Erik çeşitleri Büyükşehir Belediyesine ait Esiroğlu fidanlığında İl Müdürümüz Cahit GÜLBAY ,İl Müdür Yardımcısı Mustafa MAZLUM ve Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Yakup SEYMEN ile Projede görevli Teknik elemanlarınca yerinde incelendi.

GÜLBAY: ÇİFTÇİMİZE YÖREMİZE AİT YEREL MEYVE ÇEŞİTLERİNİ

YETİŞTİRME İMKÂNI SUNULACAK

          İl Müdürü Cahit GÜLBAY " İl Müdürlüğümüzde Yerel Meyvelerde görevli Teknik ekiplerde görevli arkadaşlarımız tarafından Mart ayı içeresinde İlimizin 18 İlçe Müdürlüğümüzdeki farlı bölgelerinden alınan 64 Armut, 44 Elma ile 2 erik çeşidimizin 2000 Armut, 2000 Elma ve 500 adet erik çeşidimize aşılanmıştır. İl Müdürlüğümüzdeki Teknik eleman arkadaşlarımızla Büyükşehir Belediyemizdeki bu projede görevli arkadaşlarımızın gayretleri sonucunda yerel meyvelerimizde şu an itibari ile başarılı bir gelişme görmekteyiz. Meyvelerdeki tutma oranları bizleri proje konusunda umutlandırmakta olup olası bazı eksikleri de proje ekibimiz sürekli yerinde inlemelerle ve takiple tamamlama yoluna gitmektedirler. Bu Proje ile Temmuz ayından itibaren örnekleri alınan yerel meyveler arazi çalışması ile Gerek gözleme dayalı Meyve özelliklerinden tat, aroma, şekil, ağırlık sululuk, renk, erkenci, geçci ve benzer özellikleri belirtilenerek bu meyvelerin laboratuvar ortamında analizleri yapılarak çoğaltılması planlanan çeşitleri belirlenecektir. Ayıraca Yerel meyve çeşitlerimizden olan 2 farlı kokulu (izabella) üzümde köklendirmeleri başarılı sonuçlar vermiş olup çalışmalar sucunda belirlenen bazı meyve çeşitlerinin, gerek ekonomik değeri olan gerekse gen rezervinin korunması açısından elde tutmaya değer bulunanların yaygınlaştırılacağını " belirtti

          Yapılan bu çalışma ile Trabzon İli ve çevresi için önemli bir çalışma olup yöre halkı için bu adaptasyona uygun en iyi Yerel meyve genotiplerinin yetiştirme fırsatı verilmiş olunacak ve ayrıca yerel pazarlarda üreticilerimiz bu çeşitleri bulma imkânına tüketicilerimizde doğal olan bu meyvelerden tüketme imkanına  sahip olacaklardır.

          Proje ile birlikte İl Müdürlüğümüzdeki Ziraat Mühendisi arkadaşlarımızın farklı bölgelerde yerel meyvelerle çalışmaları bulunup, yürütülmekte olan projede görev alan arkadaşlarımızla birlikte etkin ve verimli bir çalışma yürütülecektir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve taka61.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.