Pasaportsuz Fide Fidan ve Tohum Uyarısı

Karadeniz-Bölgesel 12.03.2019 - 15:51, Güncelleme: 13.10.2020 - 17:05
 

Pasaportsuz Fide Fidan ve Tohum Uyarısı

Fide-Fidan-Tohum Satışı Bilgilendirme
Pasaportsuz Fide Fidan ve Tohumu Uyarısı   Trabzon İl Tarım Ve Orman Müdürlüğünden Yapılan Açıklamada Şu Şekilde oLmuştur;   Fide-Fidan-Tohum Satışı Bilgilendirme   ​İlkbaharın gelmesiyle birlikte çiftçilik faaliyetlerinde yoğunlaşma başlamaktadır. Bu nedenle İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce Tohum, Fide ve Fidan alırken üreticilerimizin dikkat etmesi gereken noktalar konusunda aşağıdaki bilgilerin verilmesinde fayda görülmüştür.   5553 Sayılı Tohumculuk Kanunu ile Tohumculuk Sektöründe Yetkilendirme ve Denetleme Yönetmeliğine göre; Tohumlukları (tohum, fide, fidan vb.) yetiştiren, işleyen, satışa hazırlayan, dağıtan, satan gerçek ve tüzel kişilere Tohumluk Bayi Belgesi/ Üretici belgesi alma zorunluluğu getirilmiştir. Yetkisiz kişilerin fide,  fidan, tarla bitkileri tohumu ve sebze tohumu satmaları yasaklanmıştır.   5996 sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem kanunu 17. maddesine göre; Bakanlıkça belirlenen zararlı organizma taşıyıcısı olabilecek bitki ve bitkisel ürünleri üreten, ithal eden, depolayan, ticaretini yapanlara da Bitki Pasaportu Sistemine kayıt olma ve bitki pasaportu bastırma zorunluluğu getirilmiştir.   İl ve İlçe Müdürlüklerimizce Üretici, Bayi ve İlçe Pazar yerleri denetimleri gerçekleştirilmekte olup ilgili kanun ve yönetmeliklere aykırı davrananlara gerekli uyarı ve yaptırımlar yapılmaktadır.   Açıkta, yetkisiz kişilerden,  etiketsiz, sertifikasız ve pasaportsuz fidan satın alındığında bir çok sorunla karşılaşılabilmekte; bu tür fidanlarda hastalık ve zararlılara rastlanabilmekte, bu durum fidan kurumalarına, verim kaybına neden olmaktadır. Ayrıca bu hastalık ve zararlılar temiz topraklarımıza bulaşarak, çözümü zor ve zaman alan sorunlara da sebep olduğu aşılı diye satıldığı halde bazı fidanların aşısının olmadığı, dikildiğinde tutmadığı ve belirtilenin dışında farklı tür ve çeşitte meyvelerin oluştuğu, kalitesiz ve verimi düşük ürün alındığı, maddi açıdan zarara uğramakla beraber emek ve zaman boşa harcanmış olmaktadır.   Bu tür sorunlarla karşılaşılmaması geriye dönük izlenebilirliğin sağlanabilmesi için;  vatandaşlarımızın tohum, fide ve fidanları etiketli, sertifikalı ve pasaportlu olarak, yetkili tohumluk bayileri ya da yetkili üreticilerden almaları gerekmektedir.   Daha geniş bilgi almak isteyen üreticilerimiz İlde, İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne, İlçelerde ise İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne başvurabilirler.   Halkımıza önemle duyurulur. Şeklinde oldu.    
Fide-Fidan-Tohum Satışı Bilgilendirme

Pasaportsuz Fide Fidan ve Tohumu Uyarısı

 

Trabzon İl Tarım Ve Orman Müdürlüğünden Yapılan Açıklamada Şu Şekilde oLmuştur;

 

Fide-Fidan-Tohum Satışı Bilgilendirme

 

​İlkbaharın gelmesiyle birlikte çiftçilik faaliyetlerinde yoğunlaşma başlamaktadır. Bu nedenle İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce Tohum, Fide ve Fidan alırken üreticilerimizin dikkat etmesi gereken noktalar konusunda aşağıdaki bilgilerin verilmesinde fayda görülmüştür.

 

5553 Sayılı Tohumculuk Kanunu ile Tohumculuk Sektöründe Yetkilendirme ve Denetleme Yönetmeliğine göre; Tohumlukları (tohum, fide, fidan vb.) yetiştiren, işleyen, satışa hazırlayan, dağıtan, satan gerçek ve tüzel kişilere Tohumluk Bayi Belgesi/ Üretici belgesi alma zorunluluğu getirilmiştir. Yetkisiz kişilerin fide,  fidan, tarla bitkileri tohumu ve sebze tohumu satmaları yasaklanmıştır.

 

5996 sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem kanunu 17. maddesine göre; Bakanlıkça belirlenen zararlı organizma taşıyıcısı olabilecek bitki ve bitkisel ürünleri üreten, ithal eden, depolayan, ticaretini yapanlara da Bitki Pasaportu Sistemine kayıt olma ve bitki pasaportu bastırma zorunluluğu getirilmiştir.

 

İl ve İlçe Müdürlüklerimizce Üretici, Bayi ve İlçe Pazar yerleri denetimleri gerçekleştirilmekte olup ilgili kanun ve yönetmeliklere aykırı davrananlara gerekli uyarı ve yaptırımlar yapılmaktadır.

 

Açıkta, yetkisiz kişilerden,  etiketsiz, sertifikasız ve pasaportsuz fidan satın alındığında bir çok sorunla karşılaşılabilmekte; bu tür fidanlarda hastalık ve zararlılara rastlanabilmekte, bu durum fidan kurumalarına, verim kaybına neden olmaktadır. Ayrıca bu hastalık ve zararlılar temiz topraklarımıza bulaşarak, çözümü zor ve zaman alan sorunlara da sebep olduğu aşılı diye satıldığı halde bazı fidanların aşısının olmadığı, dikildiğinde tutmadığı ve belirtilenin dışında farklı tür ve çeşitte meyvelerin oluştuğu, kalitesiz ve verimi düşük ürün alındığı, maddi açıdan zarara uğramakla beraber emek ve zaman boşa harcanmış olmaktadır.

 

Bu tür sorunlarla karşılaşılmaması geriye dönük izlenebilirliğin sağlanabilmesi için;  vatandaşlarımızın tohum, fide ve fidanları etiketli, sertifikalı ve pasaportlu olarak, yetkili tohumluk bayileri ya da yetkili üreticilerden almaları gerekmektedir.

 

Daha geniş bilgi almak isteyen üreticilerimiz İlde, İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne, İlçelerde ise İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne başvurabilirler.

 

Halkımıza önemle duyurulur. Şeklinde oldu.    

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve taka61.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.