Çiftçilere kene uyarısı

Genel 06.05.2019 - 14:18, Güncelleme: 13.10.2020 - 17:05
 

Çiftçilere kene uyarısı

"Çiftçilerimiz, yaz mevsiminde tarlada çalışma saati olarak, kenelerin hareketsiz veya en az hareketli oldukları, sıcaklığın 15 derecenin altında olduğu zaman dilimlerini tercih etmeli"
Çiftçilere kene uyarısı - Giresun Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Angın: - "Çiftçilerimiz, yaz mevsiminde tarlada çalışma saati olarak, kenelerin hareketsiz veya en az hareketli oldukları, sıcaklığın 15 derecenin altında olduğu zaman dilimlerini tercih etmeli"    Giresun Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Angın, çiftçilere yaz mevsiminde tarlalarda kenelerin hareketsiz veya en az hareketli oldukları, sıcaklığın da 15 derecenin altında olduğu saatlerde çalışmaları önerisinde bulundu. Angın, yaptığı yazılı açıklamada, Giresun'da Kelkit Vadisi çevresinde yer alan Alucra, Çamoluk ve Şebinkarahisar ilçelerinde hyalomma soyu kenelere karşı mücadelenin devam ettiğini belirtti. Kene mücadelesinde Sağlık Müdürlüğü tarafından temin edilen ve et ve sütte kalıntı bırakmayan ilaçların kullanıldığını kaydeden Angın, "Bu kapsamda büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar muhtarlıkların ve önder çiftçilerin de desteği sağlanarak, riskli yerler başta olmak üzere ücretsiz olarak ilaçlanmakta. Çevre kirliliğine yol açması ve doğada faydalı canlılara da zarar verebilmesi nedeniyle mera açık alanların ilaçlanması ise önerilmemektedir." ifadelerine yer verdi. Çiftlik hayvanlarında yapılan ilaçlı mücadele çalışmalarının kenelerin biyolojik üreme zincirini kırarak populasyonunu mümkün olduğunca azaltması hedefiyle gerçekleştirildiğine vurgu yapan Angın, sıcak mevsimlerde insanlara kene tutunması vakalarının artması nedeniyle kenelerin bulunabileceği alanlara gidildiğinde dikkatli olunması tavsiyesinde bulundu. Angın, en etkili korunma yönteminin kişisel korunma tedbirleri olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti: "Kırsal ve ormanlık alanlardan dönüşte vücutta kene yönünden mutlaka kontrol yapılarak eğer kene tespit edilirse çıplak elle dokunmamak şartıyla parçalanmadan ve ezilmeden en kısa sürede çıkartılmalı veya yakındaki bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Çünkü kene yapışmasından sonra kan emmeye başlaması dolayısıyla olası KKKA virüsünü bulaştırması için belirli bir zamanın geçmesi gerekmektedir. Ortalama 12 saat." Arazi dönüşünde vücutta kene kontrolü yapılarak yapışan bir kenenin görülmesi halinde gün geçirilmeden uzaklaştırılması gerektiğine işaret eden Angın, "Çiftçilerimiz, yaz mevsiminde tarlada çalışma saati olarak, kenelerin hareketsiz veya en az hareketli oldukları, sıcaklığın 15 derecenin altında olduğu zaman dilimleri olan sabah 05.0-10.00 arası ve akşam 17.00-20.00 saatleri arasını tercih etmeleri faydalı olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.
"Çiftçilerimiz, yaz mevsiminde tarlada çalışma saati olarak, kenelerin hareketsiz veya en az hareketli oldukları, sıcaklığın 15 derecenin altında olduğu zaman dilimlerini tercih etmeli"
Çiftçilere kene uyarısı
- Giresun Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Angın:
- "Çiftçilerimiz, yaz mevsiminde tarlada çalışma saati olarak, kenelerin hareketsiz veya en az hareketli oldukları, sıcaklığın 15 derecenin altında olduğu zaman dilimlerini tercih etmeli"
 

 Giresun Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Angın, çiftçilere yaz mevsiminde tarlalarda kenelerin hareketsiz veya en az hareketli oldukları, sıcaklığın da 15 derecenin altında olduğu saatlerde çalışmaları önerisinde bulundu.

Angın, yaptığı yazılı açıklamada, Giresun'da Kelkit Vadisi çevresinde yer alan Alucra, Çamoluk ve Şebinkarahisar ilçelerinde hyalomma soyu kenelere karşı mücadelenin devam ettiğini belirtti.

Kene mücadelesinde Sağlık Müdürlüğü tarafından temin edilen ve et ve sütte kalıntı bırakmayan ilaçların kullanıldığını kaydeden Angın, "Bu kapsamda büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar muhtarlıkların ve önder çiftçilerin de desteği sağlanarak, riskli yerler başta olmak üzere ücretsiz olarak ilaçlanmakta. Çevre kirliliğine yol açması ve doğada faydalı canlılara da zarar verebilmesi nedeniyle mera açık alanların ilaçlanması ise önerilmemektedir." ifadelerine yer verdi.

Çiftlik hayvanlarında yapılan ilaçlı mücadele çalışmalarının kenelerin biyolojik üreme zincirini kırarak populasyonunu mümkün olduğunca azaltması hedefiyle gerçekleştirildiğine vurgu yapan Angın, sıcak mevsimlerde insanlara kene tutunması vakalarının artması nedeniyle kenelerin bulunabileceği alanlara gidildiğinde dikkatli olunması tavsiyesinde bulundu.

Angın, en etkili korunma yönteminin kişisel korunma tedbirleri olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Kırsal ve ormanlık alanlardan dönüşte vücutta kene yönünden mutlaka kontrol yapılarak eğer kene tespit edilirse çıplak elle dokunmamak şartıyla parçalanmadan ve ezilmeden en kısa sürede çıkartılmalı veya yakındaki bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Çünkü kene yapışmasından sonra kan emmeye başlaması dolayısıyla olası KKKA virüsünü bulaştırması için belirli bir zamanın geçmesi gerekmektedir. Ortalama 12 saat."

Arazi dönüşünde vücutta kene kontrolü yapılarak yapışan bir kenenin görülmesi halinde gün geçirilmeden uzaklaştırılması gerektiğine işaret eden Angın, "Çiftçilerimiz, yaz mevsiminde tarlada çalışma saati olarak, kenelerin hareketsiz veya en az hareketli oldukları, sıcaklığın 15 derecenin altında olduğu zaman dilimleri olan sabah 05.0-10.00 arası ve akşam 17.00-20.00 saatleri arasını tercih etmeleri faydalı olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve taka61.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.