Medicana Sağlık Grubu'ndan astım uyarıları

Ekonomi (AA) - Anadolu Ajansı | 12.05.2023 - 11:35, Güncelleme: 12.05.2023 - 11:38
 

Medicana Sağlık Grubu'ndan astım uyarıları

-Medicana Sağlık Grubu Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Bülent Arman: -"Ailede astım veya alerjik bir hastalık olması bireylerde astıma karşı yatkınlık oluşturabilir"
İSTANBUL (AA) - Medicana Sağlık Grubu Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Bülent Arman astım hastalığı hakkında değerlendirmelerde bulundu. Medicana'dan yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Arman, astımın tetikleyicilerinin kişiden kişiye değiştiğini vurgulayarak, "genellikle akciğerlerdeki bir maddeye bağışıklık sisteminin aşırı tepkisi sonucu ortaya çıkar. Alerjen olarak tabir edilen bazı maddeler, bazı kişilerde çeşitli reaksiyonlara yol açabilir. En önemlisi astımı olan hastaların sigara içmesidir ve en kötüsü budur. Enflamasyon sebebiyle hava yollarında ödem, aşırı mukus üretimi ve zamanla daralma gerçekleşebilir. Bu nedenler de bronşlarda spazmlara yol açar ve nefes almayı zorlaştırır." değerlendirmesini yaptı. Astımın genel muayene ve solunum testleri ile teşhis edildiğini bildiren Arman, "tetkiklere mutlaka akciğer tomografisi eklenmelidir. Özellikle hastadan alınacak ayrıntılı hastalık öyküsü, ayrıntılı fizik muayene, hastalığın tanısında kullanılır. Astım bulaşıcı değildir ancak hastalık genetik geçiş göstermektedir. Ailede astım veya alerjik bir hastalık olması bireylerde astıma karşı yatkınlık oluşturabilir.” ifadelerini kullandı. Arman, tetikleyicilerinden uzak durmak gerektiğini ifade ederek şu bilgileri paylaştı: "Sigaradan kesinlikle uzak durulmalıdır. Mümkünse 55 derece üstünde kolay yıkanan elyaf yorgan ve yatak malzemeleri tercih edilmeli. Yatak odasında fazla eşyadan kaçınılmalı. Gün aşırı yüzeyler nemli bezle silinmeli. Tüm tüylü hayvanlar alerjiye neden olur, uzak durulmalı. Ev küfüne maruz kalınmamalı. Temizlik malzemeleri, kolonya, parfüm gibi pek çok keskin kokulu maddelerden uzak durulmalı." Arman, "Ağır astım hastalarında, öncelikli tedaviler uygulandığı halde belirtilerde iyileşme ve hayat kalitesinde düzelme görülmediği takdirde hastaya tıbbi tedavi ve gerekirse bronkoskopi ile akciğer lavajı yapılmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.  
-Medicana Sağlık Grubu Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Bülent Arman: -"Ailede astım veya alerjik bir hastalık olması bireylerde astıma karşı yatkınlık oluşturabilir"

İSTANBUL (AA) - Medicana Sağlık Grubu Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Bülent Arman astım hastalığı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Medicana'dan yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Arman, astımın tetikleyicilerinin kişiden kişiye değiştiğini vurgulayarak, "genellikle akciğerlerdeki bir maddeye bağışıklık sisteminin aşırı tepkisi sonucu ortaya çıkar. Alerjen olarak tabir edilen bazı maddeler, bazı kişilerde çeşitli reaksiyonlara yol açabilir. En önemlisi astımı olan hastaların sigara içmesidir ve en kötüsü budur.

Enflamasyon sebebiyle hava yollarında ödem, aşırı mukus üretimi ve zamanla daralma gerçekleşebilir. Bu nedenler de bronşlarda spazmlara yol açar ve nefes almayı zorlaştırır." değerlendirmesini yaptı.

Astımın genel muayene ve solunum testleri ile teşhis edildiğini bildiren Arman, "tetkiklere mutlaka akciğer tomografisi eklenmelidir. Özellikle hastadan alınacak ayrıntılı hastalık öyküsü, ayrıntılı fizik muayene, hastalığın tanısında kullanılır. Astım bulaşıcı değildir ancak hastalık genetik geçiş göstermektedir. Ailede astım veya alerjik bir hastalık olması bireylerde astıma karşı yatkınlık oluşturabilir.” ifadelerini kullandı.

Arman, tetikleyicilerinden uzak durmak gerektiğini ifade ederek şu bilgileri paylaştı:

"Sigaradan kesinlikle uzak durulmalıdır. Mümkünse 55 derece üstünde kolay yıkanan elyaf yorgan ve yatak malzemeleri tercih edilmeli. Yatak odasında fazla eşyadan kaçınılmalı. Gün aşırı yüzeyler nemli bezle silinmeli. Tüm tüylü hayvanlar alerjiye neden olur, uzak durulmalı. Ev küfüne maruz kalınmamalı. Temizlik malzemeleri, kolonya, parfüm gibi pek çok keskin kokulu maddelerden uzak durulmalı."

Arman, "Ağır astım hastalarında, öncelikli tedaviler uygulandığı halde belirtilerde iyileşme ve hayat kalitesinde düzelme görülmediği takdirde hastaya tıbbi tedavi ve gerekirse bronkoskopi ile akciğer lavajı yapılmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

 

İstanbul HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve taka61.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.