Geleceğin Yıldızları’ ile Antarktika’ya Yolculuk

Genel 10.05.2017 - 16:20, Güncelleme: 13.10.2020 - 17:05
 

Geleceğin Yıldızları’ ile Antarktika’ya Yolculuk

Türkiye’de bir ilk olarak hazırlanan ve geleceğin yıldız sporcularını çıkarmayı amaçlayan ‘Geleceğin Yıldızları’ adlı projeye katılan yaklaşık bin öğrenci, Antarktika konulu sunumla güney kutbunda bulunan ve dünyanın en büyük ve soğuk çölü olarak kabul edilen kıtaya adeta yolculuk yaptı.
Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından Türkiye’de bir ilk olarak hazırlanan ve geleceğin yıldız sporcularını çıkarmayı amaçlayan ‘Geleceğin Yıldızları’ adlı projeye katılan yaklaşık bin öğrenci, Antarktika konulu sunumla güney kutbunda bulunan ve dünyanın en büyük ve soğuk çölü olarak kabul edilen kıtaya adeta yolculuk yaptı. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayesinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın uhdesinde başlayan çalışmalar çerçevesinde,  Antarktika kıtasında kurulacak ‘Türkiye Bilimsel Araştırma Üssü’ çalışmaları için 9 kişilik ön fizibilite ekibinde yer alan KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi ve Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Doç. Dr. Ersan Başar tarafından verilen ve görsellerle desteklenen sunumda geleceğin yıldızları unutulmaz anlar yaşadılar. Trabzon Valiliği, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Mili Eğitim Bakanlığı ve Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin paydaş olduğu ve ilk ayağı 2015-2016 eğitim ve öğretim yılında okullarında spor salonu olmayan Ortahisar Temel Yaşar Çoruh İlkokulu, Yeşiltepe İlkokulu, Yomra Merkez İlkokulu ve Akçaabat Söğütlü ilkokullarından 2. sınıf öğrencilerinin sporla buluşturulması sağlandı.  2016-2017 Eğitim ve Öğretim yılında 3’cü sınıfa gelen aynı öğrencilerle devam eden proje kapsamında Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde yapılan ve yaklaşık bine yakın öğrencinin katıldığı sunumda konuşan Doç. Dr. Ersan Başar,  Antarktika’nın kimsenin toprağı ve malı olmadığını, burada sadece bilimsel araştırmaların yapıldığını kaydetti. Başar, “Burada sadece bilgiyi paylaşma var.  Türkiye’nin 17 kat büyüklüğünde olan Antarktika’nın sahibi yok. Sadece buralarda bilim yapılıyor.Bu toprakların sahibi yok” ifadelerini kullandı. Başar, Antarktika kıtasında kurulacak ‘Türkiye Bilimsel Araştırma Üssü’ çalışmaları için 9 kişilik ekip olarak yaklaşık iki ay önce kıtada ön fizibilite çalışmaları yaptıklarını kaydederek, “Antarktika dünyanın en büyük ve en soğuk çölü olarak kabul ediliyor. Antarktika’da buzul ve kar örtüsünün altında yaklaşık 300 kadar göl bulunuyor. Bu göller gezegenin çekirdeğinden yayılan ısı sayesinde donmuyor. Dünyada sürüngenlerin yaşamadığı tek yer burası. Gezegendeki tatlı su kaynaklarının yüzde 70’i Antarktika’da bulunuyor. Kıtanın sadece yüzde 1’inde buz oluşumu bulunmamaktadır.” şeklinde konuştu. Sunumun ardından öğrenciler Başar’ı adeta soru yağmuruna tuttu. Öğrenciler kıta ile ilgili ilginç sorular sorarken Başar, öğrencilerden çok çalışmalarını ve bilime önem vermelerini istedi.
Türkiye’de bir ilk olarak hazırlanan ve geleceğin yıldız sporcularını çıkarmayı amaçlayan ‘Geleceğin Yıldızları’ adlı projeye katılan yaklaşık bin öğrenci, Antarktika konulu sunumla güney kutbunda bulunan ve dünyanın en büyük ve soğuk çölü olarak kabul edilen kıtaya adeta yolculuk yaptı.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından Türkiye’de bir ilk olarak hazırlanan ve geleceğin yıldız sporcularını çıkarmayı amaçlayan ‘Geleceğin Yıldızları’ adlı projeye katılan yaklaşık bin öğrenci, Antarktika konulu sunumla güney kutbunda bulunan ve dünyanın en büyük ve soğuk çölü olarak kabul edilen kıtaya adeta yolculuk yaptı.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayesinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın uhdesinde başlayan çalışmalar çerçevesinde,  Antarktika kıtasında kurulacak ‘Türkiye Bilimsel Araştırma Üssü’ çalışmaları için 9 kişilik ön fizibilite ekibinde yer alan KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi ve Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Doç. Dr. Ersan Başar tarafından verilen ve görsellerle desteklenen sunumda geleceğin yıldızları unutulmaz anlar yaşadılar.

Trabzon Valiliği, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Mili Eğitim Bakanlığı ve Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin paydaş olduğu ve ilk ayağı 2015-2016 eğitim ve öğretim yılında okullarında spor salonu olmayan Ortahisar Temel Yaşar Çoruh İlkokulu, Yeşiltepe İlkokulu, Yomra Merkez İlkokulu ve Akçaabat Söğütlü ilkokullarından 2. sınıf öğrencilerinin sporla buluşturulması sağlandı.  2016-2017 Eğitim ve Öğretim yılında 3’cü sınıfa gelen aynı öğrencilerle devam eden proje kapsamında Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde yapılan ve yaklaşık bine yakın öğrencinin katıldığı sunumda konuşan Doç. Dr. Ersan Başar,  Antarktika’nın kimsenin toprağı ve malı olmadığını, burada sadece bilimsel araştırmaların yapıldığını kaydetti. Başar, “Burada sadece bilgiyi paylaşma var.  Türkiye’nin 17 kat büyüklüğünde olan Antarktika’nın sahibi yok. Sadece buralarda bilim yapılıyor.Bu toprakların sahibi yok” ifadelerini kullandı.

Başar, Antarktika kıtasında kurulacak ‘Türkiye Bilimsel Araştırma Üssü’ çalışmaları için 9 kişilik ekip olarak yaklaşık iki ay önce kıtada ön fizibilite çalışmaları yaptıklarını kaydederek, “Antarktika dünyanın en büyük ve en soğuk çölü olarak kabul ediliyor. Antarktika’da buzul ve kar örtüsünün altında yaklaşık 300 kadar göl bulunuyor. Bu göller gezegenin çekirdeğinden yayılan ısı sayesinde donmuyor. Dünyada sürüngenlerin yaşamadığı tek yer burası. Gezegendeki tatlı su kaynaklarının yüzde 70’i Antarktika’da bulunuyor. Kıtanın sadece yüzde 1’inde buz oluşumu bulunmamaktadır.” şeklinde konuştu.

Sunumun ardından öğrenciler Başar’ı adeta soru yağmuruna tuttu. Öğrenciler kıta ile ilgili ilginç sorular sorarken Başar, öğrencilerden çok çalışmalarını ve bilime önem vermelerini istedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve taka61.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.