Fındıkta Budama Teknolojileri Yaygınlaştırılıyor

Karadeniz-Bölgesel 23.11.2018 - 11:45, Güncelleme: 13.10.2020 - 17:05
 

Fındıkta Budama Teknolojileri Yaygınlaştırılıyor

Fındıkta Budama Teknolojileri Yaygınlaştırılıyor   ​Fındıkta Budama teknolojilerinin yaygınlaştırılmasına yönelik Ortahisar İlçesi, Yeşilova Mahallesi'nde budama eğitimi yapıldı. TRT televizyonu tarafından da çekimleri gerçekleştirilen uygulamalı budama eğitiminde, geleneksel budama aletleri ile akülü budama aletleri kullanılarak, iki uygulama arasındaki farkın fındık üreticileri tarafından görülmesi sağlandı.   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-6169601410457476", enable_page_level_ads: true });   İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Mustafa MAZLUM eğitimle ilgili TRT televizyonuna yaptığı açıklamada, fındıkta yapılan kültürel işlemlerin üretim ve verimde 50'ye yakın bir artış sağladığını, bunun da önemli bir kısmını budamanın oluşturduğunu söyledi. Ülkemizde, özellikle de bölgemizde geleneksel budama metotları orak, girebi, bıçkı, tahra gibi budama aletleri ile yapılmakta ancak bu aletler önemli bir iş gücü kaybına neden olmaktadırlar. Geleneksel budama metotları ile yapılan parçalı ve budaklı budamalar sonucunda verim düşüklüğü, ardından hastalık oluşumu neticesinde de fındık ocaklarında kurumalara neden olunmaktadır. Akülü budama makası kullanılarak yeni tarımsal teknolojilerinin yaygınlaştırılması ile toprak seviyesinden budama yapılmakta, böylece hastalık oluşumu engellenmekte, ayrıca budama yapan üreticilerimiz işgücünden önemli oranda tasarruf sağlanmaktadır.   Üreticilerden Temel ŞENOL, Hadi ve Yaşar AKÇAY, akülü fındık budama makasının şimdiye kadar bahçelerini budamada kullandıkları aletlere göre oldukça kullanışlı olduğunu, İş gücü ve zamandan tasarruf sağladığı, diğer aletlerle yapılan budama ile günde 1- 1,5 dekar bahçe budanmakta iken yeni budama makası ile 4-5 dekara kadar bahçenin budanabileceğini deneyerek öğrendiklerini belirttiler.   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-6169601410457476", enable_page_level_ads: true }); Ziraat Mühendisi Erdal YIĞCI ise fındık üreticimizin budamaya başlamadan önce bakımsız bahçelerde oldukça yaygın bir şekilde görülen dalkıran zararlısına karşı iyi bir gözlem yapılarak öncelikli olarak bu tür zararlılarla mücadele edilmesi gerektiğini hatırlattı. Ardından bulaşık dalların kesilerek bahçeden uzaklaştırılmasını, ocağın içerisindeki bitişik ve yan dallardan büyüyen dalların çıkartılarak ocağın güneş almasını sağlayacak şekilde budamanın yapılması gerektiğini belirtti.

Fındıkta Budama Teknolojileri Yaygınlaştırılıyor

 

​Fındıkta Budama teknolojilerinin yaygınlaştırılmasına yönelik Ortahisar İlçesi, Yeşilova Mahallesi'nde budama eğitimi yapıldı. TRT televizyonu tarafından da çekimleri gerçekleştirilen uygulamalı budama eğitiminde, geleneksel budama aletleri ile akülü budama aletleri kullanılarak, iki uygulama arasındaki farkın fındık üreticileri tarafından görülmesi sağlandı.

 

 

İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Mustafa MAZLUM eğitimle ilgili TRT televizyonuna yaptığı açıklamada, fındıkta yapılan kültürel işlemlerin üretim ve verimde 50'ye yakın bir artış sağladığını, bunun da önemli bir kısmını budamanın oluşturduğunu söyledi. Ülkemizde, özellikle de bölgemizde geleneksel budama metotları orak, girebi, bıçkı, tahra gibi budama aletleri ile yapılmakta ancak bu aletler önemli bir iş gücü kaybına neden olmaktadırlar. Geleneksel budama metotları ile yapılan parçalı ve budaklı budamalar sonucunda verim düşüklüğü, ardından hastalık oluşumu neticesinde de fındık ocaklarında kurumalara neden olunmaktadır. Akülü budama makası kullanılarak yeni tarımsal teknolojilerinin yaygınlaştırılması ile toprak seviyesinden budama yapılmakta, böylece hastalık oluşumu engellenmekte, ayrıca budama yapan üreticilerimiz işgücünden önemli oranda tasarruf sağlanmaktadır.

 

Üreticilerden Temel ŞENOL, Hadi ve Yaşar AKÇAY, akülü fındık budama makasının şimdiye kadar bahçelerini budamada kullandıkları aletlere göre oldukça kullanışlı olduğunu, İş gücü ve zamandan tasarruf sağladığı, diğer aletlerle yapılan budama ile günde 1- 1,5 dekar bahçe budanmakta iken yeni budama makası ile 4-5 dekara kadar bahçenin budanabileceğini deneyerek öğrendiklerini belirttiler.

 

Ziraat Mühendisi Erdal YIĞCI ise fındık üreticimizin budamaya başlamadan önce bakımsız bahçelerde oldukça yaygın bir şekilde görülen dalkıran zararlısına karşı iyi bir gözlem yapılarak öncelikli olarak bu tür zararlılarla mücadele edilmesi gerektiğini hatırlattı. Ardından bulaşık dalların kesilerek bahçeden uzaklaştırılmasını, ocağın içerisindeki bitişik ve yan dallardan büyüyen dalların çıkartılarak ocağın güneş almasını sağlayacak şekilde budamanın yapılması gerektiğini belirtti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve taka61.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.