Fındık Bahçelerinde Mayıs Ayında Yapılması Gerekenler

Karadeniz-Bölgesel 02.05.2017 - 21:35, Güncelleme: 13.10.2020 - 17:05
 

Fındık Bahçelerinde Mayıs Ayında Yapılması Gerekenler

Fındık çotanaklarının irilip dane içlerinin oluşmaya başladığı bu ayda fındığın zararlıları da zarar vermeye başlamışlardır. Bu bakımdan Mayıs ayındaki zararlı mücadelesine önem verilmelidir.
Trabzon Ticaret Borsa'sından Fındıkla İlgili  Mayıs Açıklaması ; Tüm canlıların kış uykusundan çıkıp faaliyete geçtiği, fındık çotanaklarının irilip dane içlerinin oluşmaya başladığı bu ayda fındığın zararlıları da zarar vermeye başlamışlardır. Bu bakımdan Mayıs ayındaki zararlı mücadelesine önem verilmelidir.  Bir çiftçinin yaklaşık 200 meyveye zarar veren, fındığın en yaygın zararlısı olan fındık kurdu ile mücadele, danelerin mercimek iriliğine ulaştığı bu ayda yapılır. Bunun için sabahın erken saatlerinde dallar 3-3.5 metre boyunda beyaz bir beze silkelenerek fındık kurdu erginlerine bakılır. Eğer her 10 ocaktan en az ergin böcek düşüyorsa kesinlikle ilaçlama yapılmalıdır. Fındık Kurdu için çok çeşitli ilaçlar varsa da gerek çevreye ve özellikle kuşlarla arılara zarar vermemek için sulandırılabilir ilaç kullanılmalıdır. İlaçlama ocağın tacına aşmayacak ve yaprakların altlarını kaplayacak şekilde yapılmalıdır. İlaçlanan bahçeye üç hafta hayvan sokulmamalıdır. Tavsiye edilen azotlu (yazlık) gübrenin ikinci yarısı bu ayın sonlarına doğru ilk yarısındaki gibi (Mart ayında) uygulanır. Fındık bahçelerinde, yapraktan verilen mikro (iz) element içeren yaprak gübreleri, Mayıs-Temmuz ayları arasında 15-20 defa uygulanmakta olup, ilk uygulamasına ise bu ayın sonlarına doğru başlanılmaktadır. İlaçlama yapılan bahçeye belirtilen süre içinde hayvan sokulmamalı ve bahçedeki meyveler iyice yıkanmadan kesinlikle yenmemelidir.
Fındık çotanaklarının irilip dane içlerinin oluşmaya başladığı bu ayda fındığın zararlıları da zarar vermeye başlamışlardır. Bu bakımdan Mayıs ayındaki zararlı mücadelesine önem verilmelidir.

Trabzon Ticaret Borsa'sından Fındıkla İlgili  Mayıs Açıklaması ;

Tüm canlıların kış uykusundan çıkıp faaliyete geçtiği, fındık çotanaklarının irilip dane içlerinin oluşmaya başladığı bu ayda fındığın zararlıları da zarar vermeye başlamışlardır. Bu bakımdan Mayıs ayındaki zararlı mücadelesine önem verilmelidir. 




Bir çiftçinin yaklaşık 200 meyveye zarar veren, fındığın en yaygın zararlısı olan fındık kurdu ile mücadele, danelerin mercimek iriliğine ulaştığı bu ayda yapılır. Bunun için sabahın erken saatlerinde dallar 3-3.5 metre boyunda beyaz bir beze silkelenerek fındık kurdu erginlerine bakılır. Eğer her 10 ocaktan en az ergin böcek düşüyorsa kesinlikle ilaçlama yapılmalıdır.

Fındık Kurdu için çok çeşitli ilaçlar varsa da gerek çevreye ve özellikle kuşlarla arılara zarar vermemek için sulandırılabilir ilaç kullanılmalıdır. İlaçlama ocağın tacına aşmayacak ve yaprakların altlarını kaplayacak şekilde yapılmalıdır. İlaçlanan bahçeye üç hafta hayvan sokulmamalıdır. Tavsiye edilen azotlu (yazlık) gübrenin ikinci yarısı bu ayın sonlarına doğru ilk yarısındaki gibi (Mart ayında) uygulanır.





Fındık bahçelerinde, yapraktan verilen mikro (iz) element içeren yaprak gübreleri, Mayıs-Temmuz ayları arasında 15-20 defa uygulanmakta olup, ilk uygulamasına ise bu ayın sonlarına doğru başlanılmaktadır. İlaçlama yapılan bahçeye belirtilen süre içinde hayvan sokulmamalı ve bahçedeki meyveler iyice yıkanmadan kesinlikle yenmemelidir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve taka61.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.