TEK PATRON MİLLET OLACAK

Gündem 24.03.2017 - 14:58, Güncelleme: 13.10.2020 - 17:05
 

TEK PATRON MİLLET OLACAK

Ahmet Metin Genç, parlamenter sistemin millet iradesini koruyamadığını ve sık sık yaşanan darbelerle demokrasinin kesintiye uğratıldığını kaydederek cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde ise tek patronun millet olacağını söyledi.
Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç ile AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, KTÜ İlahiyat Fakültesi'nin düzenlediği 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi' konulu panele konuşmacı olarak katıldı.  Öğrencilere neden böyle bir zamanda cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin getirilmek istendiğini anlatan Başkan Ahmet Metin Genç, parlamenter sistemin millet iradesini koruyamadığını ve sık sık yaşanan darbelerle demokrasinin kesintiye uğratıldığını kaydederek cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde ise tek patronun millet olacağını söyledi.   Yeni sistemde cumhurbaşkanının halkın en az yüzde 51 oyuyla seçildiğini bu nedenle darbe ihtimalinin ortadan kalktığını anlatan Genç, "Öncelikle biz anayasamızdaki yönetim sistemi değişikliğini gerçekleştiriyoruz. Türkiye, zaman zaman kesintiye uğrasa da demokratik cumhuriyet rejimiyle yönetiliyor. Şimdi biz bu demokratik cumhuriyet sistemi içinde yönetim değişikliğine gidiyoruz. Parlamenter sistemden başkanlık sistemine geçiyoruz. Şimdi böyle bir zamanda neden böyle bir değişikliğe gidiliyor diye halkımız soruyor. Üç dönemdir tek başına iktidar olan AK Parti neden böyle bir değişikliğe gidiyor? Tek başına çözülemeyen meseleler mi var? Tek başına iktidar olsanız da devlet mekanizması içinde muktedir olamama gibi bir durum söz konusudur. Daha önceki yıllarda halkımızın seçimle iktidara getirdiği partiler darbelerle iktidardan uzaklaştırıldı. 1960, 1970, 1980 ve 1998'deki 28 Şubat postmodern darbesiyle seçilmiş iktidarlar hükümetten uzaklaştırıldı. Bu değişikliğin temel sebebi şudur. Ülkemize demokrasiye geçildiği andan itibaren hiçbir zaman milli irade devletin bütün kademelerine tam olarak hakim olamadı. Yani, devlet mekanizması içinde milli iradenin erişemeyeceği kapalı alan olmuştur. Buna, ister bürokratik oligarşi diyelim, askeri yapı diyelim, ister derin yapı diyelim. Bu milli irade ne zaman o kapalı devreye erişip orayı milli irade alanına geçirmek istese o liderlerin sonu hazin olmuştur. Rahmetli Menderes ve Özal gibi..." diye konuştu.  
Ahmet Metin Genç, parlamenter sistemin millet iradesini koruyamadığını ve sık sık yaşanan darbelerle demokrasinin kesintiye uğratıldığını kaydederek cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde ise tek patronun millet olacağını söyledi.

Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç ile AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, KTÜ İlahiyat Fakültesi'nin düzenlediği 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi' konulu panele konuşmacı olarak katıldı.  Öğrencilere neden böyle bir zamanda cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin getirilmek istendiğini anlatan Başkan Ahmet Metin Genç, parlamenter sistemin millet iradesini koruyamadığını ve sık sık yaşanan darbelerle demokrasinin kesintiye uğratıldığını kaydederek cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde ise tek patronun millet olacağını söyledi.

 
Yeni sistemde cumhurbaşkanının halkın en az yüzde 51 oyuyla seçildiğini bu nedenle darbe ihtimalinin ortadan kalktığını anlatan Genç, "Öncelikle biz anayasamızdaki yönetim sistemi değişikliğini gerçekleştiriyoruz. Türkiye, zaman zaman kesintiye uğrasa da demokratik cumhuriyet rejimiyle yönetiliyor. Şimdi biz bu demokratik cumhuriyet sistemi içinde yönetim değişikliğine gidiyoruz. Parlamenter sistemden başkanlık sistemine geçiyoruz. Şimdi böyle bir zamanda neden böyle bir değişikliğe gidiliyor diye halkımız soruyor. Üç dönemdir tek başına iktidar olan AK Parti neden böyle bir değişikliğe gidiyor? Tek başına çözülemeyen meseleler mi var? Tek başına iktidar olsanız da devlet mekanizması içinde muktedir olamama gibi bir durum söz konusudur. Daha önceki yıllarda halkımızın seçimle iktidara getirdiği partiler darbelerle iktidardan uzaklaştırıldı. 1960, 1970, 1980 ve 1998'deki 28 Şubat postmodern darbesiyle seçilmiş iktidarlar hükümetten uzaklaştırıldı. Bu değişikliğin temel sebebi şudur. Ülkemize demokrasiye geçildiği andan itibaren hiçbir zaman milli irade devletin bütün kademelerine tam olarak hakim olamadı. Yani, devlet mekanizması içinde milli iradenin erişemeyeceği kapalı alan olmuştur. Buna, ister bürokratik oligarşi diyelim, askeri yapı diyelim, ister derin yapı diyelim. Bu milli irade ne zaman o kapalı devreye erişip orayı milli irade alanına geçirmek istese o liderlerin sonu hazin olmuştur. Rahmetli Menderes ve Özal gibi..." diye konuştu.  
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve taka61.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.