FINDIKTA BUDAMA ÖNEMLİ BİR UYGULAMADIR

Yaşam-Çevre 13.03.2017 - 12:13, Güncelleme: 13.10.2020 - 17:05
 

FINDIKTA BUDAMA ÖNEMLİ BİR UYGULAMADIR

Mart ayının bahçelerin yeniden tahsis edilmesi için bir fırsat olduğunu ifade eden Karan, şunları kaydetti:
Mart ayının bahçelerin yeniden tahsis edilmesi için bir fırsat olduğunu ifade eden Karan, şunları kaydetti: “Meyve türlerinde olduğu gibi fındıkta da budama önemli bir uygulamadır. Fındığın dikiminden başlayarak ekonomik ömrünü tamamlayana kadar devam eden ve her yıl üründe kaliteyi ve miktarı artırmak için yine ocakları yeniden kuvvetlendirmek ve ağacı uzun yıllar verim çağında tutmak için yapılması gereken bir uygulamadır. Güz budaması, sonbahar da yapraklar döküldükten sonra başlar ve suyun yürümeye başlayacağı dönemde sona erer. Fındıkta budama ürünün yüzde 30 oranında kalitesinde ve miktarında etki göstermektedir.” Bahçelerdeki ocaklarda bulunan dal sayısının 5 ya da 6’yı geçmemesi gerektiğini belirten Karan, dal miktarının azaltılmasının dekar başına alınan ürün rekoltesinin artmasını sağlayacağını söyledi. Karan, üreticilere budama yapımı sırasında dikkat etmeleri gerekenler hakkında da bilgi vererek, sözlerini şöyle tamamladı: “Budama öncelik olarak bahçede tozlayıcı çeşitler tamamen kesilmelidir. Ocaktan dal çıkartılması sırasında diğer dalların yaralanmamasına dikkat edilmelidir. İç budama sırasında tırnak bırakmamaya dikkat edilmelidir. Budama artıkları bahçe içerisinde bırakılmamalı, dal çıkarım sırasında kalın dalları keserken el testere kullanılmalı ve toprak seviyesinden kesilmeli kesilen kısım toprakla örtülmeli veya açı macunu ile kapatılmalı aşı macunu bulunmadığı durumda kesilen yer yağlı boya ile boyanarak kapatılmalıdır. Ocaklarda gerekenden fazla dal bırakılmamalıdır. Ocaklarda yaralı, hastalıklı dal kıran zararına maruz kalmış dallar temizlenmeli.”
Mart ayının bahçelerin yeniden tahsis edilmesi için bir fırsat olduğunu ifade eden Karan, şunları kaydetti:

Mart ayının bahçelerin yeniden tahsis edilmesi için bir fırsat olduğunu ifade eden Karan, şunları kaydetti:

“Meyve türlerinde olduğu gibi fındıkta da budama önemli bir uygulamadır. Fındığın dikiminden başlayarak ekonomik ömrünü tamamlayana kadar devam eden ve her yıl üründe kaliteyi ve miktarı artırmak için yine ocakları yeniden kuvvetlendirmek ve ağacı uzun yıllar verim çağında tutmak için yapılması gereken bir uygulamadır. Güz budaması, sonbahar da yapraklar döküldükten sonra başlar ve suyun yürümeye başlayacağı dönemde sona erer. Fındıkta budama ürünün yüzde 30 oranında kalitesinde ve miktarında etki göstermektedir.”

Bahçelerdeki ocaklarda bulunan dal sayısının 5 ya da 6’yı geçmemesi gerektiğini belirten Karan, dal miktarının azaltılmasının dekar başına alınan ürün rekoltesinin artmasını sağlayacağını söyledi.

Karan, üreticilere budama yapımı sırasında dikkat etmeleri gerekenler hakkında da bilgi vererek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Budama öncelik olarak bahçede tozlayıcı çeşitler tamamen kesilmelidir. Ocaktan dal çıkartılması sırasında diğer dalların yaralanmamasına dikkat edilmelidir. İç budama sırasında tırnak bırakmamaya dikkat edilmelidir. Budama artıkları bahçe içerisinde bırakılmamalı, dal çıkarım sırasında kalın dalları keserken el testere kullanılmalı ve toprak seviyesinden kesilmeli kesilen kısım toprakla örtülmeli veya açı macunu ile kapatılmalı aşı macunu bulunmadığı durumda kesilen yer yağlı boya ile boyanarak kapatılmalıdır. Ocaklarda gerekenden fazla dal bırakılmamalıdır. Ocaklarda yaralı, hastalıklı dal kıran zararına maruz kalmış dallar temizlenmeli.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve taka61.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.