Trabzon Açıklarında Bulunan İnsansız Deniz Aracı Kontrollü Şekilde İmha Edildi
Trabzon Açıklarında Bulunan İnsansız Deniz Aracı Kontrollü Şekilde İmha Edildi
Çarşıbaşı açıklarında balıkçılar tarafından bulunan insansız deniz aracı, Sahil Güvenlik ve SAT komandolarının katıldığı operasyonla kontrollü şekilde patlatıldı. Vali Aziz Yıldırım, “Balıkçılarımızın dikkati büyük bir tehlikeyi önledi” dedi.
Trabzon’un Çarşıbaşı ilçesi açıklarında balıkçılar tarafından fark edilerek limana getirilen şüpheli insansız deniz aracı, Sahil Güvenlik Komutanlığı’na teslim edildikten sonra güvenlik güçleri tarafından kontrollü şekilde imha edildi.
İlk incelemelerde, söz konusu aracın Ukrayna–Rusya savaşında kullanılan türde bir insansız deniz aracı olabileceği ve patlayıcı taşıma ihtimalinin bulunduğu belirlendi. İstanbul’dan çağrılan su altı timleri ve SAT komandolarının desteğiyle yürütülen operasyon sonucunda araç açığa taşındı ve kontrollü şekilde patlatılarak imha edildi.
Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, imha işleminin gerçekleştirildiği bölgede incelemelerde bulunarak Sahil Güvenlik Doğu Karadeniz Grup Komutanı SG Binbaşı Aytaç Bayırlı ve yetkililerden bilgi aldı.
Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Vali Yıldırım, balıkçıların dikkati sayesinde büyük bir tehlikenin önüne geçildiğini vurguladı:
“Balıkçılarımız dün gece ağlarını kontrol ederken deniz yüzeyinde yüzen bir cisim fark etmiş; limana getirerek Sahil Güvenlik Komutanlığımıza haber vermişlerdir. Ekiplerimiz ilk incelemede bunun insansız bir deniz aracı olduğunu belirlemiştir. SAT komandolarımız ve su altı timlerimizin değerlendirmeleri, bu aracın Ukrayna–Rusya çatışmasında kullanılan türlerden biri olduğunu göstermiştir. Patlayıcı yüklü olma ihtimali bulunduğundan risk alınmamış, araç kontrollü bir şekilde patlatılarak imha edilmiştir. Olay sırasında herhangi bir can kaybı ya da çevresel zarar yaşanmamıştır.”
Vali Yıldırım, vatandaşlara da uyarıda bulundu:
“Denizde şüpheli ya da tanımlayamadığınız herhangi bir cisim gördüğünüzde lütfen müdahale etmeyin, derhal Sahil Güvenlik Komutanlığımıza haber verin. Bu tür araçlar patlayıcı içerebilir ve hayati risk taşıyabilir.”
Olayla ilgili gerekli tutanakların düzenlendiği ve ilgili mercilere bilgilendirme yapıldığı bildirildi.
Kaynak: Trabzon Valiliği